lauantai 10. huhtikuuta 2010

Puutarhan lumo


On se kumma juttu, että mieli alkaa harhailemaan heti kun aurinko vähänkin keväällä pilkistää ja alkaa hieman sulattelemaan lumen pintaa. Jo pelkästään tippuvan veden ääni räystäissä saa mielen sykähtämään ja unelmoimaan ja tekemään suunnitemia. Tänä keväänä olen jotenkin vieläkin levottomampi, sillä viime keväänä ajatukset olivat kasvavassa mahassa ja sen asukissa, synnytys oli kevättöiden aikaan kuukauden päässä.

Olen innolla katsellut keittiön ikkunasta kun lumet pikkuhiljaa ovat vetäytyneet tästä talon reunalta pikkuhiljaa kauemmaksi, vaikka aikaisemmin tuntui siltä että piha on juhannukseen saakka lumen alla, sen verran paljon sitä oli talven aikana satanut. Ensimmäisenä paljastui tästä ikkunan alta varjoisampi liljapenkki.

Tänään otin isomman tytön ja lähdettiin katsomaan mitä lumen alta on paljastunut. Innostuttiin oikein kunnolla liljapenkkiä raivaamaan. Työ oli oikein kiitollista, sillä kun vaahteran lehtiä hieman rapsutteli päältä pois, alta paljastui tuuhea ikivihreä pikkutalvio. Talvio on tämän pihan alkuasukkeja, jota olen siirtänyt tontin toiselta laidalta turvaan liljapenkkiin. Oli jotenkin ihana kun kuolleiden lehtien alta paljastuikin jotain vihreää! Vielä kun hieman pintaa syvemmälle mentiin, niin saattoi nähdä jo pienet alut pikkusydämmessä ja valkoisessa särkyneessä sydämmessä. Tyttöä kiinnosti kukkapenkkiä enemmän lehtikasa ja pikkuinen kastemato. Pikku hortonominalku kuitenkin muisti että pikkusydän on "se vaaleanpunainen".

Pitihän sitä sitten muitakin penkkejä tutkailla ihan pikkaisen, vaikka osa on vielä lumen alla. Krookuksia työntyy siellä täällä lehtien kekeltä, sekä tulppaaneja. Olenkin niitä ripotellut vähän kaikkiin penkkeihin, sillä minusta on ihanaa nähdä jo jotain kukkaloistoa heti keväällä. Kevät on muutenkin parasta aikaa puutarhanhoidon kannalta, vaikka siitepölyallergia välillä vaivaakin. Mikään ei ole niin mahtavaa kun siivota talven jälkiä ja tutkia uuden elämän pikku alkuja. Vihreää löytyi myös kevätesikkopuskista, ristikistä, suikeroalpista ja kevätvuohenjuuresta. Siitä se sitten taas lähtee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti