lauantai 8. toukokuuta 2010

Kivikkoinen kukkaryhmä


Olen aina pitänyt kovasti luonnonkivistä puutarhanrakennuksessa. Ehkä mieltymykseni juontaa lapsuudestani, jolloin vietimme paljon aikaa Saimaan kivikkoisilla rannoilla. Muistan jo lapsena keränneeni kaikenlaisia kivannäköisiä kiviä. Siksi tuntuu, että puutarhassani täytyy ehdottomasti olla kivikkoinen kukkapenkki.

Perustin jo pari vuotta sitten pienen kivisen laikun keskelle kuivaa nurmikkoa. Saatiin lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: kuivaa nurmikkoa vähemmän ja uusi kukkapenkki. TIesin jo silloin, että penkki ei jää niin pieneksi ja kutsuinkin sitä laajenevaksi kivikoksi. Tänä keväänä se onkin saanut jo jatkoa.

Omalta pihaltamme on löytynyt jo paljon kiviä kaikenlaiseen viherrakentamiseen. Kivet ovat seilanneet tähän mennessä ympäri puutarhaa, aina uuden projektin tieltä pois. En ole antanut heittää yhtäkään pienempääkään kiveä jätemaan mukana pois, vaan olen sitkeästi niitä keräillyt ja kasannut sinne tänne. Silloinkin kun rakennustyömaalle tuli hiekkakuormia, hyökkäsin petona kasan kimppuun ja hihkuin innoissani aina kun uusi iso - tai pienikin - kivi löytyi! Ukkokultani taisi pitää minua hieman hulluna, mutta on kuitenkin hyväksynyt omituisuuteni aika hyvin. Hiekan seasta putkahtelee vieläkin uusia kiviä, ihan kuin olisi sienimetsällä. Maltan tuskin odottaa uutta hiekkakuormaa...

Tässäkin projektissa vaivaa tauti nimeltä suuruudenhulluus. Vaikka en ole käyttänyt läheskään kaikkia kiviäkään, mietin jo mistä saisin uusia ja kivikkokasvit vetävät myös puutarhaliikkeissa minua puoleensa kuin hunaja karhua. Olen jo ostanut kymmenkunta kivikkokasvia: maksaruohoja, kukkivia kivikkokasveja, ristikkiä. Vanhoista kukkapenkeistä ovat kivikkoon päässeet kasvamaan toinen kultatyräkki (jaettuna) ja isotädiltäni saadut punaiset kevätesikot. Projekti elää vielä. Suunnitelmissa on polun rakentaminen kivikon viereen ja sen toiselle puolelle jatkokivikkoryhmä. Periaatteessa kivikkoa voisi jatkaa jopa pensasaitaan asti. Ruusuangervot odottavat vielä istuttamista, sillä en ole vielä varma, mihin kohtaan niistä tulee ryhmä. Kivikko tulee jatkumaan vanhan kukkapenkin alueelle, sillä yhdistin sen ja aikaisemman kivikkoryhmän yhdeksi pitkäksi penkiksi. Vanha kukkapenkki vaatii kyllä enemmän suunnitelmallisuutta, sillä siellä on paljon siirrettäviä kasveja ja kaikkea ei voi siirtää samaan aikaan. Uusi kukkapenkki on jo tehty kaivonrenkaan luokse, se odottaa vain uusia kasveja asukikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti