maanantai 26. heinäkuuta 2010

Syksy saapuu puutarhaan

Auringonkukkien kasvattaminen onnistui tänä vuonna hyvin ihan siemenestä asti. Muistan kun tytön kanssa keväällä laitettiin siemeniä maitopurkkeihin ja siinä ne sitten kasvoivat pitkiksi honteloiksi taimiksi keittiön ikkunalaudalla. Nyt suurimmat ovat jo kaksimetrisiä, mutta vasta yksi matalampi on tehnyt kukan.
Punaista viinimarjaa tulee taas ihan urakalla! Tänä vuonna ajattelin laittaa mehuun sekaan myös mansikkaa tai vadelmaa, sillä yksinään punaviinimarjamehu ei tee meillä oikein kauppaansa, on liian hapan. Pojalle annoin hieman tienestin mahdollisuutta, jos kerää marjat pensaasta.
Tuoksuherne kukkuu näin monivärisesti ja tuoksuu ihanasti!
Kesäkurpitsa suunnittelee ilmeisesti pakoa? En muista olisiko kurpitsasssa ollut koskaan näin isot lehdet ja niin paljon alkuja. Piti ihan leikata muutamia lehtiä pois, etteivät tomaatit vallan tukehdu omassa kaukalossaan, tai eivät aivakaan lehtien varjossa koskaan kypsy. Mansikat sen sijaan eivät kovasti rehottaneet, lienevätkö saaneet liian vähän vettä.
Myönnettävä se on, puutarhaan on saapumassa syksy. Sadonkorjuu on pian käsillä, marjat ja kesäkurpitsat odottavat poimijaansa. Omenoita ei saada kuin muutama, mutta ehkä sitten tulevina vuosina enemmän. Syksy näkyy myös siinä, että osa syyskukista on alkanut kukkia. Syynä voi olla myös todella helteiset päivät, kukat ovat selvästi etuajassa. Syysleimu on aloittanut purppuranpunaisin kukin ja nyt myös valkokukkainen leimu, joka yleensä kukkii punaista myöhemmin. Ensimmäinen auringonkukkakin kurottelee korkeuksissa. Liljatkin ovat innostuneet pistämään loistetta pihaan. Vielä onneksi jotkut kukat sentään odottelevat oikeaa hetkeä, mm. tiikerilija ja punahattu, isokukkainen keltainen päivälilja.

Olen ihastunut kesämalvikkiin! Voiko suloisempaa, herkempää ja runsaammin kukkivaa kukkaa olla olemassakaan. Täytyy tästä ihan ehdottomasti ottaa siemenet talteen ja ripotella muuallekin pihalle ensi keväänä, nämäkin ovat ihan siemenestä kasvaneet, kasvi kun on yksivuotinen. Leikkimökin seinusta suorastaan huutaa tätä kukkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti