lauantai 12. kesäkuuta 2010

Puutarha juhannuspuvussa

Vajaan parin viikon päästä olisi jo juhannus. Puutarha alkaa pikkuhiljaa pukeutua juhannuspukuunsa. Kevätkukat ovat jo kukkansa kuihduttaneet ja nyt on varsinaisten kesäkukkien vuoro. Tässä ensimmäisessä kuvassa on akileija. Sitä on löytynyt alkujaan tästä vanhasta pihasta, osan olen saanut äitini puutarhasta. Ei sitä turhaan sanota Suomen orkideaksi, kaunis se on! Myös tumman lilaa versioita löytyy penkistä. Olisin halunnut myös purppuranvärisen, mutta sen siirto muualta ei jostain syystä onnistunut, täytyy yrittää joku vuosi uudelleen.
Alppiasteri kukkii sähkönsinisenä. Kukka sinänsä on vaatimaton, mutta häkellyttää juuri tuolla syvällä sinisellään, joka iltahämärässä suorastaan hohtaa.
Pioni pistää parastaan! Yksinkertaiset kukat ovat jo kukkineet, nyt on näiden upeiden monikerroksisten kukkien vuoro. Lisää on tulossa. Jotenkin kiva kun näitä pioneja on monta lajia samassa "pensaassa", niin saa ihailla näitä upeuksia pidempään. Takana kurkistaa vielä kevätvuohenjuuri, sekin kukkii aika pitkään.
Humala kurkottaa korkeuksiin. Taitaa tämä kasvi yltää tänä vuonna jo katon korkeudelle. Tuntuu, että joka vuosi se kasvaa aina vain pidemmäksi. Uskomaton kasvi, vaikka se joka vuosi vedetään maan tasalle syksyllä, sieltä se sitten taas ponnistaa taivaisiin kesällä.
Tuoksukurjenpolvi. Tämä on jo ollut esikoispenkissä monta vuotta, mutta on nyt vasta innostunut kukkimaan ja leviämään. Ostin tähän penkkiin kaveriksi myös verikurjenpolven. Kurjenpolvihan on myös vuoden kukka!
Aika vehreää, vai mitä? Oikealla neljä mustaherukkaa ja neljä punaherukkaa, vasemmalla esikoispenkin reunaa.
Varjopenkkikin on innostunut vihertämään ja kukkimaan. Pikkusydän on kukkinut jo pitkään ja kukkii koko kesän. PIkkutalviossakin on vielä liloja kukkia, sekä valkoinen särkynyt sydän taustalla. Saa nähdä kukkiiko päivälilja tänä kesänä ollenkaan, kukkavanoja ei ole näkynyt vielä. Kohta jättipoimulehti purskauttaa ihanat kellertävänvihreät kukinnot, minä pidän niistä kovasti. Taustalla kotkansiipisaniainen ja viiruhelpi.

4 kommenttia:

  1. Kauniita. Mulla on purppuraa akileijaa jonkinverran. Voin siementää syksyllä ja laittaa sulle vaikka postitse.

    VastaaPoista
  2. Oiii, se oliskin kiva juttu. Palataan asiaan kun on siementen aika.

    VastaaPoista
  3. Nyt olis pari siemenkotaa oottelemassa. Pistätkö mulle säpoa osoitteestasi.

    VastaaPoista