perjantai 18. kesäkuuta 2010

Kukitusta taas

Taas on tullut paljon uusia juttuja puutarhaan. Mukava kierrellä kameran kanssa illansuussa kun muksut on jo nukkumassa, löytää paremmin uusia kuvakulmia. Tässä aluksi yksi pihan uutuuksista, marmorilehtinen pensaskrassi. Ihastuin tässä kasvissa lähinnä noihin jänniin lehtiin, vaikka ei kukkakaan varjoon jää, on väriltään hehkuvanpunainen. Kiva kun näistä tuiki tavallisista kukista on jalostettu hieman erilaisempia versioita.
Pioni purskautti punaiset kukkansa fuksianväristen seuraksi. Vielä on tulossa lisääkin kukkia pioniin myöhemmin, en vaan yhtään muista minkä värisiä ne olivat. Olen joskus istuttanut myös valkoisen kiinanpionin, mutta siitä ei ole kukkia näkynyt. Liekö enää hengissäkään.
Tämä harmaahärkki on myös jännittävä. Sen lisäksi, että se antaa harmaudellaan hieman vaihtelua ja kontrastia vihreyteen, sen valkoiset kukat suorastaan loistavat illansuussa.
Pakopenkki. Tähän pelastin kaikki vanhat kasvit kivikkoryhmän jatkon tieltä ja kulvin hieman yksivuotisia siemeniäkin. Kaivonrenkaassa on keskellä tuoksuhernettä ja reunoilla köynnöskrassia, joka on renkaan vakituinen asukas joka kesä. Taustalla kurkottelee vanha malva. Se työntää kohta kukkavarret korkeuksiin ja saa sitten pituutta vielä ainakin metrin verran. Penkissä on siirtolaisina punahattu, unikko, päiväliljoja, japaninakileija, jaloangervo, tiikerililja, syysleimuja ja kultapallo. Ostettuja kasveja ovat palava rakkaus ja joku jonka nimeä en muista, tekee oranssit kukat. Siemenistä on kasvanut alut ainakin kesämalvikkiin ja kalifornianunikkoon, molemmat yksivuotisia. Eiköhän niistä sieminiä saa ensi vuodeksikin, jos vaan kukkaan asti ehtivät. Laitoin mullan pintaan loput aikaisemman vuoden kurpitsapenkkikompostista, heti tuli paljon siistimpi ilme. Lisäksi reunustin penkin ylijäämäkivillä.
Kasvimaakin kukoistaa, ainakin suurimmaksi osaksi. Saan tänä vuonna siis muutakin kuin orvokkia. Tillit kasvavat ihan mukavasti, joten siitä saa sitten talveksi pakkaseen. Paksoi oli tämän kesän kokeilu ja olen todella positiivisesti yllättynyt! Pinaattikiinankaalia ja jääsalaattia sekä retiisiä on käytetty jo pariin salaattiinkin. Paksoita voi käyttää siis kiinankaalin tapaan. Luulen että siitä tulee salaattipenkin vakituinen kesäasukas. Epäonnistumisilta ei vältytty tänäkään vuonna, sillä kiinansipuli ei itänyt lainkaan.
Salaattitarpeet omasta maasta!
Yllätin Suhosenkin itse teossa. Ressukka jähmettyi paikoilleen kun tajusi ettei pääse minnekään. Kuvan nappaamisen jälkeen peräännyin ja piikkiotus pääsi terassin alle pakoon. Näitä saisi olla enemmänkin syömässä etanoita pihalta, niitä nimittäin riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti